PDG Architects | izlenimler

World Architecture Festival 2018 | Projenin öne çıkan özellikleri

PDG Mimarlar ve Antepe iş birliği ile, Antalya Büyükşehir Belediyesi için tasarlanan Antalya Yöresel Ürünler Pazarı ile ilgili ilk bakışta Antalya’yı saran Toros Dağları’nı ve buna yaptığımız metaforik göndermenin yapı kabuğunda bulduğu formun kuvvetinden bahsedebiliriz. Zaten biz de bunu “dağları hissetmek” olarak tanımladık. Ama kabuğu tamamen bir form olarak kurgulamadık. Aslında tasarım sürecinde kabuk sadece yapıyı değil tüm araziyi organize etmek üzerine tasarlandı. Giriş çıkışları düzenlemekten, yapı kenarındaki geçişleri korunaklı hale getirmesi ve “revak” kavramı üzerine oluşturduğu modern yoruma kadar… Bunun yanı sıra plan tipolojisinin “dün ve bugün” ile ilişkilendirilmesi de ilk bakışta okunamayan ama tasarım sürecinde bizi yönlendiren ve bu kurguyu anlattığımızda orada olduğu fark edilecek bir husus. Bu yüzden projemizin hem bağlamsal düzlemi hem de fonksiyonel kurgusunun bir bütün olarak birbirini tamamladığını düşünüyorum. 

İzlenimler

Dünyada çeşitli isimlerde pek çok proje ve yapıları ödüllendiren yarışmalar var artık. WAF ise bu ödüllendirmenin yanı sıra mimarların bir arada olduğu kendi sunum biçimleri ve yöntemleriyle kendi tasarımlarını anlattıkları bir buluşma noktası olarak ayrışmış diyebiliriz. Zaten kısa listeye kalan hemen hemen tüm projeler nitelikleriyle kendini ispatlamış durumda. Dünyanın birçok yerinden gelen mimarların hem bulunduğu coğrafyadaki tasarım sürecinde yaşadıklarına hem de mimarlığa bakış açılarına kendi cümleleriyle şahitlik ediyorsunuz. 

Günümüzde artık bilgiye (ulaşmanın metodunu bilirseniz) çok kolay ulaşabiliyorsunuz. Bunu mimarlık için de söyleyebiliriz. Bir proje hakkında görsellere, metnine ulaşmak oturduğumuz yerden mümkün. Ama onu tasarımcısının dilinden ve sunumundan dinlemek aslında kaçırdığınız birçok ilgi çekici noktayı da gözler önüne seriyor. Diğer yandan bunu jüriye yapıyor olmak, sunum saatinin bile önceden belirlenmiş bir alanda olması aslında oturmuş bir organizasyonun göstergesi diyebilirim. Hemen hemen tüm programa sadık kalınarak süreç ilerledi; bu da aslında herkesin aynı kriterlerde kendine ayrılan zaman diliminde eşit şartlarda var olduğunu gösteriyor. Ayrıca diğer ekipler sunum alanının girişindeki paneller sayesinde kendilerine program yapıp ilgilerini çeken projelerin sunumlarını dinleyebildiler. 

Kendi adımıza ürettiğimiz çoğu işin dönemini yakaladığını ve orada olması gerektiğini hissettik. Bu yüzden belki her sene olmasa bile kısa aralıklarla hem diğer tasarımcıların tasarımlarını kendilerinden dinlemek hem de bizim yaptıklarımızı paylaşmak için orada olmayı planlıyoruz.