Kurtul Erkmen | izlenimler

KG Mimarlık

World Architecture Festival 2018 | Projenin öne çıkan özellikleri

Kumport Liman İşletmeleri A.Ş’ye ait, İstanbul Ambarlı’da bulunan liman ve tesislerinin yeniden ele alınarak toplamı 6.000 m²’yi bulacak yapılar grubunun tasarlanması projesinde genel müdürlük binası, bakım onarım tesis ve atölyeleri ile depolar tasarımın ana başlıklarını belirledi. 

Projenin bir hikayesi var. Tasarım “yer” ve “yapılan iş” ile ilgili “tek defaya mahsus” bir çözüm içeriyor, gerek dış kütle, gerek iç mekan çözümleri ve detaylar hep aynı ana fikir; “konteyner ile yüklü iki gemi” etrafında şekilleniyor. 

Mal girişi – mal çıkışı gibi işlevlerin ana görsel karakteristiği ortamın konteynerlerle dolu olması. Renk renk ama belli bir ölçü ve formda kendisini tekrarlayan bu depo kutucukların yarattığı görsel etki ve güçlü imaj, özellikle yönetim binasında vurgulanmak istendi. Birbirine bordalamakta olan iki gemi fikri konseptin planlama esaslarını belirledi. Böylelikle birbirinin benzeri iki ayrı kütlede çözüme kavuşturulan ofis alanları her katta birer köprü ile birbirine bağlanıyor. 

Yapı tamamen çelik ve cam olarak tasarlandı. Böylelikle mekanların iç – dış ilişkisi üst düzeye çıkarılmış, doğal ışık ve doğal hava ile binanın her bir m²’si yıkandı. Yapının çelik kurgusu dışında kalan taşıyıcı ve kapalı olmak zorunda olan asansör, merdiven, WC’ler gibi alanları ise brüt beton. Tasarımın ele alınış biçiminde izlenen yol, çelik, cam, brüt beton gibi elemanların yanı sıra iç mekanda da doğal ahşap, ip – halat şeklinde devam ediyor. Mekanik ve elektrik çözümleri de yine aynı çıplak brütalist anlayışın devamı olarak tavanda kendi ifadelerini buluyor. Gypsumboard asma tavandan bilinçli olarak kaçınılmış, çelik yapı çıplak hali ile içeriden de gösterilmiştir.

Birbirinden açılandırılarak ve ileri – geri itilmek suretiyle ayrıştırılan iki kütlenin arasından giriş sağlanıyor. Girişte yer alan havuzun üzerinden binaya yaklaşılmasını sağlayan beton rampa bir tekneye binme eylemine gönderme yapıyor. Arazinin eğimli yapısı sayesinde oluşturulan önü açık, ışık alabilen bodrum katta, kafeterya alanı yer alıyor. Fitness, soyunma odaları, duşlar, teknik hacimler ile tamamlanan kapalı mekanlara ek olarak yapının hemen yanında oluşturulan açık iç avlu, dış hava ile ilişki kurulmasını ve ihtiyaç duyanların kurallara uygun bir ortamda sigara içmesine olanak sağlıyor. 

İzlenimler

Organizasyonu pozitif ve negatif yönleri ile ele alalım. Giriş-çıkışlar, salon kapasiteleri, teknik altyapı, salonların önünde yer alan dokunmatik info ekranları başarılıydı. Günlük basılıp dağıtılan program ve fuar alanında yer alan sektör profesyonellerine ait stantlar göze çarpan olumlu taraflar. 

Sunum salonlarının akustik problemleri var, zaman zaman yan salondaki sunumdan gelen sesleri olumsuz buldum. Bir dahaki seneye önlem almak gerekiyor. Ayrıca fuar alanı ve çevresi yeme-içme alanları açısından çok zayıf, iyileştirme yapılmalı. 

Katılan projeleri, yapılan sunumları kaliteli ve zihin açıcı buldum. Dünyada neler yapılıyor, farklı coğrafyalarda benzer konular nasıl ele alınıyor, kültürel farklılıklar projelere ve çözümlere nasıl yansıyor diye bakıldığında zengin bir içerikle karşılaşılıyor diye düşünüyorum. Tabii gelişmiş zengin ülkelerdeki yapı yapma becerisi ve detay mükemmelliği etkileyici idi. Bunun yanında mütevazi bütçelerle yola çıkılmış bazı projelerin kuvvetli fikirlere sahip oldukları için ön plana çıkmış olduklarını görmek sevindiriciydi. Kanımca WAF, dünya mimarlık ortamının ciddi bir buluşma yeri.