Jason Greenbaum
BLACKS VISUAL

Vitrin Mimarisi

Başla

Vitrinler, tüketiciyle ilk temas noktası olmaları nedeniyle son derece önemlidir. Vitrin, markayla uyumlu ve tutarlı olmalı. Basın kampanyaları, reklamlar, online kimlik, iş birlikleri, mağaza tasarımı ve vitrinler… Tüm bunlar markanın hikayesini dış dünyaya anlatır.

Vitrin mimarisi ve marka konumlandırma

Öncelikle markayı ve kendine özgü değerlerini anlamaya çalışıyoruz, bu iyi bir başlangıç noktası ve bize müşterinin dünyasına giriş yapmak için ihtiyaç duyduğumuz malzemeyi veriyor.

Sezon başlangıcı, belirli bir ürün lansmanı veya tanıtım kampanyası… Ne olursa olsun; brief’i özümsemeli ve bunu tasarım sürecinde sürekli olarak göz önünde bulundurmalıyız. Böylece ortaya çıkan tasarım sadece güzel görünmekle kalmaz aynı zamanda konuyla alakalı olur. Sonuçta tüketicinin dikkatini mağazaya çekmemiz gerekiyor.

İyi tasarım, yenilikçi çözümler, mükemmel yapım kalitesi olmazsa olmazlarımız. Ancak bunun ötesinde, vitrinleri bitişikteki mağazadan bir adım öne çıkarmak istiyoruz. Tüketiciyle marka arasında bağ kurabilmek için kampanya mesajıyla onlarda etki yaratmayı, vitrin tasarımıyla meraklandırmayı ya da daha önce gördüklerinden farklı ve heyecan verici olmasını amaçlıyoruz.

Dikkat çeken, sürdürülebilir ve verimli vitrinler

Sürdürülebilirlik ve genel ekolojik farkındalık bizim için son derecede önemli.

Sektörü baz alacak olursak, elbette tasarımlarımızda yenilikçi ve ileri görüşlü olmaya ve bunları işimizin tüm yönlerine uygulamaya çalışıyoruz.

Düzenli olarak çalıştığımız tedarikçiler gitgide daha çok geri dönüştürülebilir ürünler piyasaya sürüyor, bu da bize teklif sürecinde alternatif sunma şansı tanıyor.

PVC içermeyen akrilik ve vinil, FSC ahşap bir yana; akustik ahşap yünü, Hindistan cevizi kabuğundan imal edilen raflar veya mantar ambalajlar gibi giderek daha kolay bulunabilen yenilikçi malzemeler bize daha fazla seçenek sunuyor.

Vitrinler markanın uzantısıdır; dolayısıyla müşterilerimiz ve tüketiciler, etik ve çevresel farkındalığa sahip olmamız konusunda beklenti içerisindeler. Bu konuda ileri görüşlü ve aktif olmak için her zaman çok çalıştık. Hem dikkat çekici hem de sürdürülebilir olmak kesinlikle mümkün, ancak sadece yapmış olmak için değil; titizlikle yapılması da önemli. Gezegeni yok edersek, mağazalara veya vitrinlere ihtiyaç kalmayacak. Bu yüzden yaptığımız her şey sürdürülebilirliğe yönelik olmalı.

Potansiyel olarak çok fazla atığın olduğu bir sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak, geri dönüşüm konusunda öncüyüz. Mağazalardan iade edilen veya üretim sürecinde ortaya çıkan atıkları geri dönüştürüyoruz. Bu süreci, bizi mümkün olduğu
kadar sürdürülebilir ve ileri görüşlü bir ortama zorlayacağını düşündüğümüz yeni fikirlerin memnuniyetle karşılandığı kendi fabrikamızda, proje yöneticilerimiz aracılığıyla takip ediyoruz.

Müşteri brief’i ile yaratıcı fikirleri bir araya getirmek

Bu durum müşteriden müşteriye değişkenlik gösteriyor. Müşterilerimizden bazılarıyla büyük resim hakkında konuştuğumuz nokta olan konsept tasarımdan başlayarak fikir (ilham) panoları, gidilebilecek yönler, malzeme önerileri ve ilk aşamadaki taslak fikirlere kadar birlikte geliştiriyoruz.

Bunlar daha sonra üç boyutlu görseller haline getiriliyor ve firmanın belirli mağazalarına veya kategorilerine bölünebiliyor. Yine müşteriye ve proje büyüklüğüne bağlı olarak, bu işlem 2-3 hafta veya 6-8 hafta sürebiliyor.

Diğer müşteriler bizimle konuşmaya başladıklarında çoktan belirledikleri bir yön ve estetiğe sahip oluyorlar, bu durumda bizim katkımız çözümler etrafında odaklanıyor: Üretim teknikleri, hangi malzemelerin işe yarayacağı, nasıl üretileceği, nasıl kurulacağı, nasıl sevk edileceği vb. Bir sonraki aşama Yorkshire’daki fabrikamızda prototip yapmak. Bu süreçte müşteriyi vitrinin prototipini görmeye davet ediyoruz. Bu aşama, tam üretime başlamadan önce ince ayarlamalar ve son değişiklikler için bir fırsat. Her müşteri ve brief için tasarım sürecinden teslimata veya kuruluma kadar her aşamada kendi planı üzerinde çalışacak proje yöneticileri tahsis ediliyor; bu, projeye kişisel olarak her yönüyle hakim olan bir kişi olmasını sağlıyor.

Tüketici ile marka arasındaki iletişimi kurmak

Bu, her proje ve her müşteri için gerçekten farklılık gösteriyor. Müşterilerimiz arasında Lacoste, Adidas, Topshop, Reiss, COS, Hugo Boss ve Primark var ve bunların hepsi birbirinden çok farklı. Bazı vitrinler ürün odaklıdır; manken içerebilir ya da içermez. Diğer vitrinler kampanya odaklıdır ve 3D dekorlar yerine grafik
çözümler kullanılabilir. Hepsinin ortak yanı, çözümlerimize karşı duydukları güven.

Kurulumdan önce her şeyin tasarlanmasını, onaylanmasını ve test edilmesini sağlıyoruz, tüm bu süreçte müşterilerimizle yakın çalışmak, onlar için neyin uygun olacağı konusunda bize fikir veriyor.

Sürdürülebilir marka başarısı

Vitrinler, tüketiciyle ilk temas noktası olmaları nedeniyle son derece önemlidir. Vitrin, markayla uyumlu ve tutarlı olmalı. Basın kampanyaları, reklamlar, online kimlik, iş birlikleri, mağaza tasarımı ve vitrinler… Tüm bunlar markanın hikayesini
dış dünyaya anlatır.

Mağaza vitrinleri, potansiyel ve mevcut müşteriyle en uygun, duygusal ve doğrudan etkileşim yoludur. Tüm duyularına hitap etme, görsel olarak büyüleme ve onları çekme fırsatı, üzerinde çalıştığımız her projede bizi yönlendiren nokta.

Vitrin tasarımının markanın tarzı ve imajıyla uyuşması çok önemli. Örneğin; tasarım estetiği ve güçlü sürdürülebilir etiği ile tanınan COS’un vitrinine plastik bir Noel ağacı koyması kabul edilemezdi. Kaliteli ürün satan, kusursuz bir mirasa sahip modern ve havalı bir marka olarak bilinen Lacoste’un vitrininde amatörce yapılmış üç boyutlu aksesuarlar kullanması, markanın imajını köreltirdi.

Vitrinler bir hikaye anlatıyor ve markaların gücünü ve güvenilirliğini pekiştiriyor. Müşterilerimizle tüm süreçte beraber çalışmak onların ihtiyaçlarını her yönden anlamak konusunda bize bir yol gösteriyor, bu tür firmaların güvenini kazanmaktan gurur duyuyoruz. Kendimizi ekiplerinin bir parçası olarak görüyoruz, böylece birlikte etkili vitrin şemaları sunabiliyoruz.

Blacks’te çalışan herkes, görevi ne olursa olsun ekibin parçası. Bu ekip ruhuyla beraber yukarıda bahsettiğim her şeyi göz önünde bulundurarak geliştirdiğimiz çalışmalarımızın bizi rakiplerimizden ayıran şey olduğuna inanıyoruz. Sürdürülebilirlikle birlikte tutku ve yenilikçilik tüm çalışmalarımızda bulunan ve dikkate aldığımız değerler.