Gemma Ruse | StudioXAG

Vitrin Mimarisi

Başla

Bazen en basit tasarımlar en etkilisi olur. Bir alanı tümüyle doyurmak için tek bir rengin kullanılması, bir vitrinde birden fazla tekrarlanan tek bir çeşit nesnenin kullanılması veya tek bir objenin büyük boyutlarda ölçeklendirilerek kitlelerin ilgisini çekme gücüne sahip olmasıyla, markanın rakiplerinden bir adım öne çıkması sağlanabilir.

Vitrin mimarisinde kariyer

Hayatım boyunca hep farklı materyallerle farklı şeyler yapmayı ve çizmeyi sevdim. Vitrin mimarisi ile üniversitede moda tasarımı okurken ilgilenmeye başladım. İlk olarak bazı mağazalar ve sergi salonları için illüstrasyonlar ve sahne hazırlama çalışması yaptıktan sonra, daha büyük projelerde çalışmak üzere ortağım Xavier ile çalışmaya başladım ve “StudioXAG” doğdu. Sekiz yılın ardından, artık birçok global marka ve pop-up mağazaları için vitrin tasarımları üretip gerçekleştiren 18 kişilik tam zamanlı bir ekibiz.

Vitrin mimarisi, hali hazırda kreatif alanlara yönelmiş kişilerin ilgisini çeken bir sektör. StudioXAG’in tasarım ekibi; grafik tasarımcılar, iç mimarlar ve mekan tasarımcılarından oluşuyor. Tasarım stüdyomuzda çalışmak için kreatif tasarım diplomasına sahip olmak bir gereklilik, ancak kimse özellikle bu alanda spesifik bir eğitim almadı. Mağazacılık sektörüne ilgi duymak ve görsel bir hikaye oluşturmak adına profesyonel bir şekilde birlikte çalışmak son derece önemli. Müşterilerimizin çoğunun herhangi bir tasarım eğitimi yok. Yetenek ve hayal gücü, bu yolda sizi çok iyi yerlere getirecektir.

Vitrin mimarisinde göz önüne alınması gereken noktalar

Bütçeden vitrinin konumuna, kurulumun zaman dilimine ve ürün için en iyi vitrin kurulumuna kadar tasarımı etkileyecek birçok pratik nokta var. Örneğin, küçük bir ürünün büyük bir vitrinde sunulmasına yönelik bir tasarım tekniği var; bu ürün öyle bir çerçevelenmeli ki, vitrinin içerisinde kaybolup gitmek yerine tasarımın göz bebeği ve odak noktası olmalı. Ekibimiz sokak sakinlerini durdurarak dikkatlerini vitrine çekmeyi amaçlıyor. Hareketli unsurlardan yanıp sönen neon ışıklara kadar, vitrin tasarımını ön plana çıkarmak için kullandığımız birçok teknik var. Bununla birlikte etkileyici bir vitrin, karmaşık olmak zorunda değil. Bazen en basit tasarımlar en etkilisi olur. Bir alanı tümüyle doyurmak için tek bir rengin kullanılması, bir vitrinde birden fazla tekrarlanan tek bir çeşit nesnenin kullanılması veya tek bir objenin büyük boyutlarda ölçeklendirilerek kitlelerin ilgisini çekme gücüne sahip olmasıyla, markanın rakiplerinden bir adım öne çıkması sağlanabilir. Her şeyden önce, tüketicinin markanın verdiği mesajla bir iletişim kurmaya çalıştığını anlaması gerekiyor.

Konsept belirleme

Öncelikle, bir vitrin tasarımı markanın kimliğini somutlaştırmalı. Her bir markanın spesifik bakış açısını oluşturmak için bir araya gelen karmaşık, soyut değerler dizisi var. Bu niteliklerin, izleyicinin sezgisel olarak anlayacağı bir şekilde üç boyutlu şekiller, renkler ve malzemelerden oluşan bir kombinasyon ile ifade edilmesi gerek. Bu hakkı elde etmek; markaların DNA’sını ve mirasını anlamanız demek, bu bilgiler henüz bizde yoksa, bu ilk araştırma konusudur, daha sonra doğru yolda ilerleyebiliriz. Aynı zamanda, markanın o zaman diliminde ne şekilde iletişim kurmaya çalıştıklarını anlamamız gerekiyor. Her vitrin tasarımı; genellikle yeni bir ürün lansmanı, yeni bir koleksiyon, bir kampanya ya da duygudurum veya sezona uygun mevsimsel bir mesajı iletmek üzere ticari bir amac sahip olur.

Vitrinin lokasyonu; bütçe vb. konulardaki tüm pratik hususlar hakkında bilgi aldıktan sonra, kompozisyonu oluşturmaya ve markaya kısa sürede cevap vermek için farklı yaklaşımlar sergileyen çoklu kreatif konseptler hazırlamaya karar veririz.
Farklı tasarımlar markanın estetiğini temsil etmeli ve anlatmak istedikleri hikayeyi yaratıcı ve dikkat çekici bir şekilde hayata geçirmeli. Marka genellikle kendisine en iyi hitap eden yolu seçer ve biz de bunu kreatif bir şekilde genişletiriz.

Vitrin mimarisinin geleceği

Artık markalar, online alışverişte de aynı mesajı vererek iletişim kurabilmek için 360° yaklaşım kullanıyorlar ki, bu yöntem kesinlikle bir vitrin sunumu etkisi veriyor. Giderek dijitalleşen dünyada, somut görseller kullanmak markanın vermek istediği mesajın etkisini gerçekten artırabilir. Online alışverişin artması ile mağazaların tüketiciye; onları şaşırtacak ve memnun edecek, ekran üzerinden erişilemeyen veya çoğaltılamayan duyusal bir deneyim sunması gerekiyor. Hala dünyanın her yerinde bulunan alışveriş caddelerinde, sunulan gösteri ile kitlelerin ilgisini çekmek üzerine büyük kreatif fırsatlar mevcut.