Christian Kroepfl
Christian Kroepfl Architecture & Design

Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tasarım bütüncül düşünmeyi gerektirir. Üretimde ve kullanımda sürdürülebilirlik… Estetik ve sürdürülebilir tasarımın kesiştiği noktada çalışarak bu felsefeyi son kullanıcılara yaklaştırmaya çalışıyorum. Ürünler uzun ömürlü, tamiri ve kullanımı kolay olmalı. Ürün tasarımında veya mimaride aynı strateji uygulanmalı: Olabildiğince az ve gerektiği kadar teknoloji. Tasarım mümkün olduğunca basit olmalı.

doğa dostu sürdürülebilir tasarım

Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tasarım bütüncül düşünmeyi gerektirir. Guut için tasarladığım masa NIVOO, sürdürülebilir tasarım ruhunu ifade ediyor: Masa kullanıcısıyla birlikte büyüyor; farklı ihtiyaçlara göre genişletmek ve uyarlamak oldukça kolay. Yerel bir üretim olan tasarımın üretim sürecinde nakliye mesafeleri de kısa oldu, ham maddeler sıkı ekolojik zorunluluklara göre seçildi. Masanın boyutlandırılması sadece ekonomik nedenlerden değil, ekolojik düşünceden de etkilendi. Ambalaj, kaynak bilincine sahip olarak mümkün olduğu kadar az tüketilerek üretildi; çok hafif olan masa eğer gemiyle sevk edilmek isteniyorsa küçük boyutlara paketlenebiliyor. Yani üretimde ve kullanımda sürdürülebilirlik! Estetik ve sürdürülebilir tasarımın kesiştiği noktada çalışarak bu felsefeyi aynı zamanda son kullanıcılara yaklaştırmaya çalışıyorum. Ürünler uzun ömürlü ve tamiri kolay olmalı. Mobilya, beklenen faydalı ürün ömrünün sadece birkaç yıl olduğu akıllı telefonlardan ve bilgisayarlardan farklıdır. Ürünün kullanımı da kolay olmalı. Karmaşık ürünler kolayca parçalanabilir veya birçok “gereksiz” ek parçaya ihtiyaç duyar. Ürünün nasıl çalıştığı ve işlev gördüğü tasarımından anlaşılmalı. Mesele sadece ürün tasarımı ve üretim süreciyle değil, kullanıcı davranışı ve gelecekte doğayla olan ilişkimizle de ilgili.

sürdürülebilir tasarımın önündeki zorluklar

Sadece bir ürün tasarımcısı olsaydım, kesinlikle en büyük zorluğun maliyet azaltma olduğunu söylerdim. Bu tür ürünler, ortalama tasarım ve kaliteye sahip ürünlerle karşılaştırıldığında hala daha pahalı. Bana göre, en büyük zorluk kesinlikle insanları bunların boş sözler değil, doğru çözümler olduğuna ikna etmek. Tüketici artık reklam bombardımanından bıkmış durumda ve bu reklam saldırısı altında haklı olarak daha da şüphelenir hale geliyor. Güvenilir olmalı ve dürüst ürünler tasarlamalısınız, ardından bunu fiyatlara yansıtabilirsiniz. Bir tasarımcı olarak, tasarım üzerinde yeterince düşünürsem, doğal malzemeler önerirsem ve bunlar çevre dostu bir şekilde işlenirlerse, üretici ve ben değerli bir şey yaratmış oluruz ve buna karşılık gelen maliyet son kullanıcı için kabul edilebilir olabilir. Bu süreci birkaç imalatçı ile birlikte çok başarılı bir şekilde yönetiyorum ve müşteriler kalite, sürdürülebilirlik ve tasarımın katma değerini ödemeye hazırlar.

Mimari açıdan bakıldığında ise her şey elbette konuma dayalı koşullara bağlı. Mümkün olduğu kadar sağlıklı, insanların içinde vakit geçirmekten keyif aldıkları iç ve dış mekanlar yaratılmalı. Ürün tasarımı daha az konuma dayalı ve bu nedenle daha özgür.

Ürün tasarımında veya mimaride aynı strateji uygulanmalı: Olabildiğince az ve gerektiği kadar teknoloji. Tasarım mümkün olduğunca basit olmalı. Ayrıca elbette, her parça işe yaramalı ve uygun fiyatlı olmalı!

Ürünün nasıl çalıştığı ve işlev gördüğü tasarımından anlaşılmalı. Mesele sadece ürün tasarımı ve üretim süreciyle değil, kullanıcı davranışı ve gelecekte doğayla olan ilişkimizle de ilgili.

sürdürülebilir tasarıma katkı sağlayan gelişmeler

Tasarım sürecinde, ilk tasarım fikrinden itibaren malzeme miktarı ve maliyet tahminine izin veren üç boyutlu bilgisayar tasarımını daha çok kullanacağız. Sanal gerçeklik, fiziki prototipler oluşturmaya gerek kalmadan varyasyonların ve seçeneklerin incelenmesinin yanı sıra ürünlerin test edilmesine olanak sağlayacak.

Üretim tarafında CNC kesim ve tedarik zinciri optimizasyonuyla çalışarak atık azalmasını görmeye devam edeceğiz. Biyomimetik alanı bize birçok sürpriz getirecek, origami gibi karmaşık katlama şekilleri, kesik ve bağlantıları en aza indirerek yeni malzemelerle desteklenecek. Ağırlık ve form, yalnızca kaynak azaltmada değil, aynı zamanda nakliye, taşıma ve kullanımda da önemli bir role sahip. Kompozit malzemeler tıpkı biyolojik olarak parçalanabilen plastikler ve son derece dayanıklı yüzeyler gibi mobilya endüstrisinde daha baskın hale gelecek.

doğayla barışık tasarımın geleceği

Temkinli fakat iyimserim ve inanıyorum ki doğayla barışık tasarımdan başka bir seçeneğimiz yok. İnsanlık şaşırtıcı derecede esnek ve şimdiye kadar zor zamanları atlatmanın her zaman bir yolunu buldu ve geliştirdi. Sürdürülebilirlik bir gün standart hale gelecek.