Batimat 2022
Pandemi öncesi KP’nin medya partner olarak konuşlandığı son yurt dışı etkinlik Batimat 2019 fuarıydı.
3 yılın ardından Batimat yeni tarih, yeni lokasyon ve yeni vizyonla 3 – 6 Ekim 2022 tarihlerinde Interclima+elec ve Idéobain ile eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Fuarın yeni konumu…
Paris’e 25 km mesafeden şehir merkezine…
Bir fuar için en önemli konulardan biri erişilebilir bir lokasyona sahip olması. Bu erişilebilirlik sadece ziyaretçiler için değil katılımcılar için de önemli. Fuar öncesi kurulum ekipleri açısından kolaylık ve konfor, fuar sırasında tüm enerjisini fuara ve ziyaretçilere yönlendirmesi gereken katılımcılar açısından konsantrasyona katkı. Fuarın Paris’e 25 km mesafeden [Parc des Expositions de Villepinte] şehir merkezine [Expo Porte de Versailles] taşınması herkes tarafından çok olumlu karşılık bulan bir değişiklik olmuş.
Yerleşim planı önceki fuar alanına göre daha düzenli. Mekan daha ferah, salonlar arası geçiş noktalarını bulmak daha kolay, ziyaretçiler için daha az karmaşık ve açık alanlar hava almak ve yemek yemek icin daha elverişli.
Yerleşim Planı…
En kalabalık ve ilgi çeken alanlar daha önce de olduğu gibi Sistem Evi çözümlerinin bulunduğu salon 5.2 ve çeşitli inşaat malzemelerinin yer aldığı salon 1.
Sistem Evi firmaları daha geniş ve daha yüksek açıklıklar sunma arayışlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Daha ince profiller mimarinin minimal duruşunu destekliyor. Ürünlerdeki sadelik standlara da yansımış. En ilgi çekici stand her zamanki gibi Technal’a ait olan. Önceki yıllarda Stefano Boeri ve Kengo Kuma tarafından tasarlanan Technal standı Batimat 2022’de 3 kadın mimar tarafından kurulmuş olan bir Fransız Mimarlık firması OECO Architects’e emanet edilmiş. OECO Architects görünümü, materyalleri, ürünlerin sergilenme şekli açısından önceki yılları hiç aratmayan üstelik Batimat 2022’nin sahip çıktığı konuların hepsini özümseyen bir tasarımla çok nitelikli bir iş çıkarmış. Craft rulolardan oluşan tasarım metal konstrüksiyonla güçlendirilmiş. Davetkar, şeffaf ve az malzemeyle çok şey söyleyerek ilgiyi gerçekten hakediyor.
Az malzeme, çevreci malzemeler, yalın tasarım Batimat’a katılan firmaların çoğunda karşımıza çıkıyor. Düşük karbon emisyonu katılımcılar tarafından benimsenmiş. geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı, daha az duvar ve kapalı alan, yeniden kullanılabilecek nitelikte fuar standlarına yansımış.
Aynı salonda ilgi çekici diğer stand eski PVC pencerelerin tekrar hammaddeye dönüştürülerek yeniden PVC pencere üretilmesini sağlayan firmanın standı. Rakamsal verilerin çok küçük ölçekte olduğunu söylüyor firma. Yine de doğru bir başlangıç olduğunu yadsımamak gerek.
Kentsel dönüşüm süreçleriyle kullanım ömrü sona eren malzemelerin benzer süreçlerle hammaddeye dönüştürülmesi doğayı daha az kirletmemizi sağlar mı? Neden olmasın?
Atık malzemelerin tekrar hammaddeye dönüştürülmesi daha çok maliyetli ve daha az çevreci de olabilir. Tartışılan ve tartışılması da gereken bir konu. Konunun sürdürülebilirlik açısından incelenmesi gerekmekle birlikte bu yönde atılacak her adımın faydası olacağı kesin. Çözümlerin yetersiz kaldığı noktada da sahneyi sanata bırakmak en doğrusu. Sanat, atık malzemeleri faydalı ve ilham verici bir esere dönüştürebilme sihrine sahip.
Fransa genelinde ciddi bir dönüşüm var. Ancak bu dönüşüm binaların tamamen yok olması değil kullanışlı hale getirilmesi için yenilenmesi şeklinde bir dönüşüm. Enerji verimliliği konusundaki öngörülerle birleşince bu dönüşümde en büyük pay yalıtımla ilgili. Her türden yalıtım ürünleri fuarın en çok ilgi gören diğer salonunda [salon 1] yer bulmuş.
Yapı malzemelerinin çeşitliliği baş döndürücü. En çok ilgi çeken başka bir nokta akustik alanında katılımcı firma sayısında artış. Akustik kaplamalara üzerine yapılan dijital baskılar eklenmiş ve bu sayede akustik dekoratif açıdan farklı bir kimlik de kazanmaya başlamış. Akustik konforun görülebilen değil deneyimlenebilen bir unsur olmasının firmaları yönlendirdiği bir arayışın sonucu olabilir mi? Görülemeyeni görülür kılma çabası mı? Akustik bir panelde Mona Lisa baskısı görmek ilginç olabilir mi? bu da bir neden olmasın konusu?
Bir taraftan sadeleşen ve daha rafine hale gelen malzemelerde bu sadeleşmenin yeni fonksiyonlarla kurduğu ters orantı kayda değer.
Dekoratif boya, dekoratif sıva seçenekleri de öncesine oranla çoğalmaya başlamış görünüyor. Önceden sadece sıva olarak gördüğümüz hatta çoğunlukla da bitiş ürünü olarak görmediğimiz ürünler düşündüğümüz ürünler yeni dokularla sıvanın görünür yüzü olarak duvarlara yerleşiyor. İster doku kendiliğinden oluşacak şekilde içine eklenmiş olsun, ister uygulama sırasında o dokuyu sağlayacak işlemlerden geçsin. Tercih duvarın görünümünü tasarlayan veya tasarlatana kalmış.
3 yıllık bir ara uzun zamandır yüz yüze ürün anlatma fırsatı bulamayan üreticiler için önemli bir fırsat. Fuarın genel anlamda enerjisi yüksek. Her katılımcı ürünlerini anlatma konusunda istekli. Bu 3 yıllık arada geliştirilen yeni ürünlerin hepsinde çevresel kaygılar ağır basıyor. Yeni ürün geliştirmemiş olanlar da ürünleri iyileştirmek yönünde çaba sarf etmişler.