İtibar, esneklik, konfor ve iş kalitesi. Yerel karakter, anlatım unsurları, işlevsellikle birleştirilmiş tasarım. Bu özellikler Nordea’nın yeni ofisini tanımlıyor. Hem modern organizasyonu hem de onun gelişme isteğini yansıtacak bir ofis.
Nordea bir iş aracı olacak ve imaj oluşturacak bir çalışma mekanı yaratmak için partner arayışındaydı. Polonya’da iş ortamı değişim gösterdiğinden, dinamik bir gelişim için yeni çalışanları cezbedecek modern bir BT markasının şekillendirilmesi gerekliydi. Nordea tarafından seçilen değişim modelinin üç ayağından birisi ekip çalışmasını teşvik eden modern ofislerdi. Çalışma ortamı gerçek bir iş aracı olmalı. Tri-City’deki en iyi ofisi yapmak gibi zor bir işle karşı karşıya kaldık.
Tensor XYZ – Gdynia merkezli, yerleşik sekiz katta yaklaşık 10.000 m²‘lik üç binadan oluşan bu kompleks, Nordea grubunun platformlardan ve BT sistemlerinden sorumlu programcılardan oluşan 680’den fazla çalışanını barındırmak üzere inşa edilmişti.
İleride işe alınacak insanlar için bir çalışma ortamı tasarlamak bütün süreç içindeki en zorlayıcı iş haline geldi. Uzak gelecek üstüne derinlemesine düşünmek ve esnek sistemlerde çalışan ekiplerde farklı görevleri olan insanlar için mekanın yeniden düzenlenmesine imkan veren, her duruma uygun işlevsel ofis yaratmak zorundaydık.
Proje firmanın bölgesel yönetimiyle yapılan bir workshop ile başladı. Bu workshop stratejik ihtiyaçların belirlenmesinden tasarımın esas yönüne kadar geleceğin ofisi konseptinin geliştirilmesi amacıyla tasarlandı. Aynı zamanda işin karakterinin analizi süreci de başlatıldı. Çalışma, yeni mekan için oluşturulan konseptin detaylarını geliştirmek üzere mekanın gerçek kullanımının gözlenmesi, yöneticilerle görüşmeler, anket ve mevcut personelle yapılan workshoplar’ı da içeriyordu. Analizlerimiz, çalışanların %87’sinin iç ve dış iş birliği endekslerinde yüksek seviyelerde olduğunu gösterdi. Projelere odaklanma ve sık sık dahil olmak da anahtar karakteristiklerdi.
İleride işe alınacak insanlar için bir çalışma ortamı tasarlamak bütün süreç içindeki en zorlayıcı iş haline geldi. Uzak gelecek üstüne derinlemesine düşünmek ve esnek sistemlerde çalışan ekiplerde farklı görevleri olan insanlar için mekanın yeniden düzenlenmesine imkan veren, her duruma uygun işlevsel ofis yaratmak zorundaydık.
Hareketli ekipler küçük yat yarışı takımlarına benzer. Belirli bir zamanda belirli amacı gerçekleştirmek üzere bir araya gelirler. Hedefi olan 6 – 12 kişiden oluşan takımların bir limandan diğerine hareket ettikleri söylenebilir. Programcılarla iş birliği yaparak, kısmen koridorlara açılan isteğe göre uyarlanmış modüler oda sistemleri tasarladık – bu çözüm daha önceki projelerde geliştirilen diğer esnek alanlara benziyor. Burada da her takımın işe konsantre olmak veya video konferanslar için tasarlanmış kendine ait mikroodası bulunuyor. Esnek alanlar arasındaki koridorla entegre “Daily Zone” (Günlük Alan) dediğimiz bir toplantı alanı tasarladık.
Sabah toplantıları ve kendiliğinden gelişen, plansız (ad-hoc) yaratıcı toplantılar için tasarlandı. Her katta bulunması gereken konferans salonları ve zemin katta daha büyük her ikisi de özgün ve resmi olmayan özellikte iki salon daha tasarladık. Birisinde oditoryum yer alırken diğerinde değişik yüksekliklerde sandalyeleri olan C şeklinde bir bar bulunuyor. Ayrıca yumuşak mobilyalar, toplar ve spor aletlerinin bulunduğu farkındalık bölgeleri de tasarlandı.
Tasarımda Gdynia şehrinden esinlenildi. Benzersiz bir kıyı atmosferi olan bu liman şehri ana tema olup aynı zamanda kurumun Nordik köklerine gönderme yapıyor. Bazı katlar şehrin ana unsurlarına gönderme yapan temalar ekseninde düzenlendi. Tersaneden esinlenen kata “Yeniden Yükleme Limanı” adı verildi. Merkezi büyük bir gemiye benziyor ve odaların metal levha duvar kaplamaları, içi dolu konteynırları anımsatıyor. Diğer katlar, iç tasarıma entegre edilmiş karakteristik mekan, marka ve perspektif unsurları ile yatçılık, balıkçılık ve donanma limanlarına gönderme yapıyor. Köprü, rüzgar sörfü yelkenleri, balıkçı kulübeleri ve bir yatın ahşap güvertesi; üzerindeki gökyüzü ofis mekanını zenginleştiren ve kimliğini biçimlendiren unsurlar. Yönetim, savaş öncesi Gdynia modernizmi tarzında tasarlanmış katta yer alıyor. Bu arada çok işlevli zemin kat Kościuszko Meydanı ve çevresine göndermede bulunuyor. Burası şirketin kalbi ve diğer binalara kıyasla en kolay ulaşılan yer. Herhangi bir çalışan burada çalışabilir, dinlenebilir veya toplantı yapabilir.
Ofisin öyküsü sadece konteynırlar, “ihracat” ve “ithalat” toplantı odaları; gemi pruvası ve kıçını anımsatan bölgeler gibi tersaneden esinlenen unsurlar üzerine değil aynı zamanda “yol bulma” denilen özel görsel kimliklendirme sistemi üzerine inşa edildi. Bu sistemler konuyla ilgili grafik etiketlemeler kullanıyor ve böylece odalara yapay isimler verilmesine gerek kalmıyor. Bütün bu unsurlar çalışanlar arasında iletişimde sezgisel olarak kullanılıyor.
Tasarım bir bütün olarak, ortak alanlardaki ekranlarda gösterilen Gdynia ve çevresini kuş bakışı gösteren çekici filmlerle tamamlanıyor. Bölgenin güzelliğini sunmak ve iç tasarımı peyzajın sanal bir versiyonuyla zenginleştirmeye özellikle dikkat ettik. Yavaşça değişen deniz kıyısı panoramasının eşsiz manzarası veya limandaki konteynırlar, sabah kahvesinden çok daha ilham verici. Tıpkı bu ofis gibi.
-
CEO and Founder
Bogusz Parzyszek
-
Head of Architecture and Managing Partner
Dominika Zielińska
-
Senior Architect
Marzena Bednarczyk
-
Architect
Natalia Leszczyńska
-
Architect
Igor Białorucki, Daniel Dziczek
-
Space Branding and Wayfinding
Damian Bieniek, Anna Rzeźnik, Kasper Skirgajłło-Krajewski
-
Workplace
workplace.pl