MURAT GÜNAK

Murat Günak

Başla

Araba kadar birçok unsuru bir araya getiren, müşteri ilişkili bir başka ürün daha yoktur. Yaklaşık 8 metrekare içinde cam, metal, plastik, lastik kumaş, kablolar, silecekler, koltuklar, her gün güneşte ve yağmurda birlikte iş görecek ve güvenli bir şekilde size hizmet edecek yüzlerce malzemeyi tasarlamak zorundasınız.

Son projeniz Mia’yla başlayalım sohbetimize. Bize bu projeden biraz bahseder misiniz? Aracın özellikleri neler ve Mia ile neyi hedeflediniz?

Mia’nın hedefi düşük maliyetli e-mobilite (elektro mobilite) sağlamak ve böylece mobilitede sıfır emisyonu gerçekleştirme yolunda yüksek hacimli ayak izi yaratmak oldu.

Mia, sıfır emisyonla kentsel mobiliteyi sağlama ihtiyacı ile havası kirli ve gürültülü şehirlerde daha iyi yaşam sağlama ihtiyacını birlikte karşılayabilecek ve aynı zamanda sahibine sürüş zevki ve günlük zevk verecek küçük bir kent aracı.

Önümüzdeki yıllarda araba kullanımında, dolayısıyla mimari ve tasarımında dramatik bir değişimle karşı karşıya kalacağız. Hız limitleri ve otomatik sürüşün gelişimi güvenlik özelliklerini değiştirecek. Bu da iç ve dış tasarımı etkileyecektir.

Mindset, Mia gibi bir diğer elektrikli araba projeniz. Elektrikli araçların geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Geleneksel otomobiller göz önüne alındığında elektrikli araçların tasarımı ve yaygınlaşması sırasında ortaya çıkan engeller neler?

Arabalara tasarım ve duygu açısından bakma davranışımızın temelinde hız ve güç karakteristikleri yatar. Geniş lastikler, agresif biçim, dinamik denilen formlar vs. hatta van’lardaki tekli sürücü koltukları gibi hususlar otomotiv tasarımının başından beri olmazsa olmaz girdiler olarak yerleşmiştir.

Peki ya, otomotiv tasarımındaki güzellik algımız bundan böyle hız ve yarışmanın birleşiminden kaynaklanmasa ne olur?

Estetik, kaynakların ve malzemenin akıllıca kullanımı ihtiyacının ardından gelse ne olur?

Bir araç sahibi olmanın zevki, hız veya kas simgelerinden başka şeylerle ifade edilse ne olur?

Bütün bunlar, araç tasarım ve mühendisliğinde bütünüyle değişim, daha da ötesi diğer başka anlamlarıyla da sahip olma ve içinde görülme arzusu yaratan bir ürün tasarlama anlamına gelecektir.

Otomobil tasarımı, endüstriyel tasarımın en karmaşık konularından biri. Bir iç mekan ya da bir kahve fincanı tasarlamaktan oldukça farklı. Otomobil tasarımındaki parametreler neler? Sizce iyi tasarlanmış bir araba nasıl olmalı?

Evet, otomobil tasarımı muhtemelen tasarımdaki en zor süreçtir. Her şeyden önce, araba kadar birçok unsuru bir araya getiren, müşteri ilişkili bir başka ürün daha yoktur. Yaklaşık 8 metrekare içinde cam, metal, plastik, lastik kumaş, kablolar, silecekler, koltuklar, her gün güneşte ve yağmurda birlikte iş görecek ve güvenli bir şekilde size hizmet edecek yüzlerce malzemeyi tasarlamak zorundasınız. 

İkincisi, araba kadar insanların duygularına dokunacak bir başka ürün daha yoktur. Yeni bir araba ortaya çıktığı zaman, dünyanın her tarafında yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun insanlar hemen onu konuşmaya ve değerlendirmeye başlar.

Üçüncüsü, bir araba sokağa çıktığında (genellikle tasarımın bitmesinden 3-4 yıl sonra) onu gizleyemezsiniz. Ve sahibi de kendisini onun içinde saklayamaz. O arabasının içinde görülecek ve insanlar onu arabası ile değerlendirecektir. Dolayısıyla teknik özelliklerinin yanı sıra, bir arabanın aynı zamanda sosyal etkileri de vardır ve yaratılışı bu anlamda da oldukça karmaşıktır.

Önümüzdeki yıllarda araba kullanımında, dolayısıyla mimari ve tasarımında dramatik bir değişimle karşı karşıya kalacağız. Hız limitleri ve otomatik sürüşün gelişimi güvenlik özelliklerini değiştirecek. Bu da iç ve dış tasarımı etkileyecek.

Tasarımın, hem konforlu hem de güvenli otomobil yaratılmasına katkısı hakkında neler söylemek istersiniz?

Önümüzdeki yıllarda araba kullanımında, dolayısıyla mimari ve tasarımında dramatik bir değişimle karşı karşıya kalacağız. Hız limitleri ve otomatik sürüşün gelişimi güvenlik özelliklerini değiştirecek. Bu da iç ve dış tasarımı etkileyecek. Ancak, arabaları daha güvenli kılmak için giderek daha büyük yapmak, tasarıma doğru bir katkıda bulunmak anlamına gelmiyor.

Önümüzdeki dönemde başka projeleriniz var mı?

Evet. Tasarım stüdyom bazı büyük mobilite şirketleri için çalışıyor. Bizim mobilitede yeni fikirler konusunda bir tür uzmanlığımız var. Tabii ki öncelikle arabalar, fakat daha da ötesi bugün bildiğimiz arabaların daha az rol oynayacağı geleceğin kentlerinde tamamlayıcı mobilite yöntemlerinde. Elbette, bütün çalışmalarımızı gezegenimizin kısıtlı kaynaklarına göre yapıyoruz. Yakında açıklanacak en son projelerimizden birisi biyoelektrikle çalışan bir araç.

● Son olarak, genç tasarımcılara neler tavsiye edersiniz?

Deneyime güvenme. Eğer insanlığa yararı olacağını hissediyorsan icat edilmemişi icat et. Enerjini daha iyi bir dünya için harca. Yetenekli bir tasarımcı olarak bunu yapabilirsin. Çünkü hayallerin var ve gerçeğin eşsiz gücü şu ki ne düşünüyorsan onu çizebilme becerin var, hayallerini gerçek kıl.