Kendimi bildim bileli tasarım benim için bir tutku ve kendimi ifade etme biçimim. Tasarım, kağıda çizilen ilk taslak ve işlev, hikaye, ihtiyaç ve malzeme üzerinde düşünmekle başlıyor. Daha sonra vizyonumu ekibim, müşteri ve mühendislerle paylaşıyorum. Bunların hepsi tutku ve içgüdümün yönlendirdiği, pek çok işten oluşan bir süreç.
kariyer
Kendimi bildim bileli tasarım benim için bir tutku ve kendimi ifade etme biçimim. Tecrübelerim ve yaratıcılığım sayesinde bugün stüdyom, dünyanın dört bir yanındaki pek çok köklü mobilya ve aydınlatma tasarımı firmasıyla, gelecek vadeden markalar ve geleneksel zanaatkarlarla iş birliği yapıyor.
Benim için tasarım, iletişimle ilgili. Tasarım, kağıda çizilen ilk taslak çizim ve işlev, hikaye, ihtiyaç ve malzeme üzerinde düşünmekle başlıyor. Daha sonra vizyonumu ekibim, müşteri ve mühendislerle paylaşıyorum. Bunların hepsi tutku ve içgüdümün yönlendirdiği, pek çok işten oluşan bir süreç. 2007’de Offenbach Sanat ve Tasarım Üniversitesinden mezun olduktan sonra mobilya, aydınlatma ve ürün tasarımına odaklanarak kendi stüdyomu kurdum. Kendi tasarım dilimi ve felsefemi geliştirmek ve gelişmeye devam etmek, dijital dünyadaki insanlar için tasarlamaya yönelik daimi felsefem.
tasarım felsefesi & özgün tasarımlar
Mesleğime sorumlu bir bakış açısıyla yaklaşıyorum.Ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilirlik, kaynakları göz önüne alma, üretim şekli, üretim yeri… Çalışmalarımda yalnızca yaratıcılık değil çok daha fazlası var. Belirli bir duruş ve mesaj sunmak istiyorum.
Ömür boyu kullanılabilecek, uzun ömürlü nesneler tasarlamak istiyorum. Trendlerle hiç ilgilenmiyorum. Zanaatkarlarla iş birliği yapmayı seviyorum, çünkü onlar benim kahramanlarım; beni destekliyorlar ve fikirlerimi hayata geçiriyorlar. Benim için el sanatları, kalite ve benzersizlik demek. Yerel teknikler, bitişler, renkler, detaylar ve malzemeleri keşfetmek için dünya çapındaki zanaatkarları ziyaret etmek inanılmaz bir ilham kaynağı ve işimin bu kültürlerarası yönünü seviyorum. El sanatlarının her zaman bir bölge, şehir ya da kültürle bağı vardır ve benim için el sanatlarını ve zanaatkarları desteklemek, sosyal sürdürülebilirliktir.
Mesleğime çok sorumlu bir bakış açısıyla yaklaşıyorum. Ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilirlik, kaynaklar hakkında düşünme, üretim şekli, üretim yeri… Çalışmalarımda yalnızca yaratıcılık değil çok daha fazlası var. Belirli bir duruş ve mesaj sunmak istiyorum. Ömür boyu kullanılabilecek, uzun ömürlü nesneler tasarlamak istiyorum.
tasarım süreci
Başlangıçta müşteriyi ve fikri çok iyi anlamak oldukça önemli. Yöneticiden çalışanlara kadar herkesle tanışmak için her zaman markanın genel merkezini ziyaret ederim. Markanın ardındaki hikayeyi, özünü ve vizyonunu özümsemek gerek. Birlikte paylaşabileceğimiz ve geliştirebileceğimiz bir şey var mı? Bu çok önemli bir soru. Tasarım çok duygusal bir iş ve diğer taraftan sınırları zorlamak ve başka bir seviyeye geçmek için güvenilir bir ortağa ihtiyacınız var.
iyi tasarım
İyi tasarım dürüst, anlaşılır ve kaliteli olmalı. Bu; basit, klasik veya süper işlevsel olması gerektiği anlamına gelmez. Aynı zamanda renkli olabilir. Bunun bir felsefe ve kişisel bir algı meselesi olduğunu düşünüyorum.
sürdürülebilirlik
Bence bu hayata karşı sorumluluğumuzla alakalı. Baştan sona tüm süreçte kaynaklara özen göstermek, malzemeleri iyi ve verimli bir şekilde kullanmak, geri dönüşümü düşünmek, atıksız (beşikten beşiğe) tasarım çok önemli. Tasarım sürecinde göz önünde bulundurulması gereken birçok konu olduğunu düşünüyorum. Şu ana dek atık üreten çok fazla tasarımcı var, aynı zamanda çok fazla insan sorumsuzca tüketim çılgınlığı içinde.
tasarım endüstrisi & sürdürülebilir, etik tasarım
Üç boyutlu baskı, robotik, yapay zeka gibi bazı teknolojiler var. Bu konuda bize yardımcı olabilirler mi? Tasarımcıların, üreticiler ve gazetecilerle birlikte tüketim şeklini değiştirme bilincini yayma gücüne sahip olduğunu düşünüyorum. Dijital ve analog yaşam arasında, geleneksel ve üç boyutlu baskı gibi yeni teknolojiler arasında iyi bir denge kurmamız gerekiyor. Biz insanız, insan olmaya da devam edeceğiz. Bizi daima robotlardan ayıracak olan duyularımızı kullanmamız gerekiyor. Tekrar sabırlı olmayı öğrenmeliyiz, kaliteli ürünlerin üretilmesi zaman alır. Mahalle fırınındaki somun ekmeği, el yapımı ayakkabıları veya üfleme bir vazoyu düşünün. İnanılmaz yetenekleri olan, çok tutkulu zanaatkarlar var. Ürünü elde etmek için beklemeniz gerekir. Bence son on yılda yaşanan değer kaybıyla ilgili yapılması gereken çok şey var. Onları tekrar keşfetmeliyiz
Sürdürülebilirlik hayata karşı sorumluluğumuzla alakalı. Baştan sona tüm süreçte kaynaklara özen göstermek, malzemeleri iyi ve verimli bir şekilde kullanmak, geri dönüşümü düşünmek, atıksız (beşikten beşiğe) tasarım çok önemli. Tasarım sürecinde göz önünde bulundurulması gereken birçok konu olduğunu düşünüyorum.
güncel projeler
Avusturyalı Wittmann firması için Miles ve Merwyn gibi yeni koleksiyonlar sunduk. Neredeyse 120 yaşında olan bu firma, döşeme için geleneksel cep yaylarını (pocket spring) kullanan “haute couture” tarzı mobilyalar üzerinde çalışıyor. Bu özellik, içindeki cepleri saklamak için makaron şeklinde oturma yerine sahip Merwyn sandalyesinin başlangıç noktasıydı. Koleksiyonun tamamı Fransız makaronları fikrine dayanıyor. Bir diğer yeni tasarım da son 2 yıldır çalıştığımız Dedon için tasarlanan Mbarq. İki farklı yüksekliğe sahip rahat bir kanepe sistemi. Pulpo için tasarlanan “Bent” adlı yeni aydınlatma, Venedik’teki küçük bir atölyede üretilen dökme cam elemanlardan yapıldı. Tekniği ilk gördüğümde bayıldım ve onunla bir şeyler yapmak istedim. Daha sonra, lambanın yanında aynı cam elemanların kullanıldığı bir masa takımı tasarladık.
tavsiye
Kendi özgün yaklaşımını, kendi tasarım dilini bulmak çok önemli ve sonrası çalışmak, çalışmak, çalışmak…