Pınar IŞIK BAYIR | Türkiye Kurumsal Müşteriler Müdürü
katkı…
WAF mimari ve iç mimari anlamda katılımcıların çeşitliliğinin yüksek olduğu büyük bir organizasyon. Bu sebeple böyle bir festivalin parçası olmak markamızın pazardaki yerini çok iyi karşılıyor. Dünya’nın neresinde olursa olsun, GROHE portföyünden bir ürün ile tasarımcının istediği değerleri karşılayabilirsiniz.
WAF kategorileri bizim segmentlerimizi, future project konuları da bizim gelecekte büyümek istediğimiz alanları gösteriyor. Bu nedenle her yıl WAF’ta yepyeni projeler ve heyecanlarla bir araya gelen tasarımcılara biz de yeni ‘bizi’ sunuyoruz. Festivalden dönen katılımcılar ve davetliler mutlaka GROHE ile ilgili de yenilikleri içselleştirip; yeni tasarımlarına başladığında WAF’taki bu deneyimi unutmuyor.
perspektif…
Mimariyi hiçbir koşulda zamandan ve insandan uzak düşünemezsiniz. Orada belki bir projeyi dinlemek, izlemek için bulunuyorsunuz ama değişen zamanda kullanıcı beklentilerini, ülkelerin siyasi-ekonomik koşullarının mekan kullanımlarına yansımalarını da duyup Dünya’yı takip ediyorsunuz. Bu sebepledir ki oraya yalnızca ödül alanları kutlamak için değil yeni bir bakış açısı kazanmak için de gidiyorsunuz.
Tedarikçi firmalar dışında orada bulunan diğer katılımcılar da şüphesiz bundan besleniyor. Aynı zamanda yıllar sonra size tekrar bir jüri atmosferi yaratıp projenizi onların karşısında sunma şansı sağlıyor. Bu da sizinle bambaşka bir altyapıyla bu mesleği icra eden birinin soracağı sorular karşısında size yeni baştan sunum teknik ve becerileri öğretiyor.
WAF yalnızca deneyimli profesyonellerin katıldığı bir festival gibi görünse de gelecek yeni tasarımcı neslinin de ağına dahil olmalı diye düşünüyorum. Elbette kullanıcı ihtiyaçlarına karşılık vermek ilk hedeftir tasarım sürecinde; fakat tasarıma başlarken WAF gibi festivallerde finalist olmaya yönelik hedefler projelerin daha inovatif ve çok yönlü olmasını sağlayacaktır. Bu da yıllar sonra konuşacağımız 21. Yüzyıl Türkiye-Dünya Mimarisinin şekillenmesini etkileyecektir.
WAF hakkında…
Ülkemizden katılım her geçen yıl artıyor. Yalnız finalist olan ofisler değil, festivali gözlemlemek için de orada bulunan ekipler olduğunu görüyoruz. Belki yalnız basılı yayın organlarında projelerini takip ettiğiniz Dünyaca ünlü tasarımcılarla sohbet etme şansı elde ediliyor; bu oldukça önemli bir network.
Ülkemizde çok kıymetli tasarımcılar var. Her yıl mutlaka finalist olan ya da ödül sayısını arttıran ofislerden bunu açıkça görüyoruz. WAF’ta finalist olmak, ödül kazanabilmek kariyer hayatlarında yepyeni bir çağ başlatıyor ve onların dünyanın farklı yerlerinde projeler yapmasının önünü açıyor.
Sonuç olarak bu sektörde yapılan ulusal ya da uluslararası yarışma ve festivallere öncülük ediyor.
WAF 2025 & Miami…
Avrupa’da başlayıp Singapur’a uzanması ve her yıl katılımın katlanarak artması aslında sabit kalmaktansa farklı kültürlerin ev sahipliğinin faydasını bize gösteriyor. Bu yıl Singapur katılımının geçen yıla oranla daha çeşitli olduğunu biliyoruz. Bu yükselen ivme Amerika’da da mutlaka devam edecektir.
Avrupa ve ülkemizde birbirine yakın bir mimariden söz edebiliriz. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Krallığı ile yepyeni bir dönem başladı. Uzak Doğu’ya gittiğimizde iklimin etkisinin mimariye olan etkilerini görmeye devam ettik. Amerika tüm bunlarla beraber öncülük ettiği bir anlayışa sahip, ilk gökdelenlerin yapıldığı topraklar [Home Insurance-Chicago, 1884,1885]. Amerikalı mimari ofislerin de katılımının artmasıyla 21. yüzyıl mimari akımlarının çoğunu dünya haritasında yerleştirebileceğiz. Ve WAF buna öncülük etmiş olacak.
WAF’ın gelişimi & ilerlemesi…
8 milyarı aşkın Dünya nüfusuna hizmet etmeye çalışan mimarlık, sosyolojiden ya da kültürden bağımsız düşünülemez. Farklı ihtiyaçlara yanıt vermeye çalışırken yaptığınız tasarımın WAF kadar büyük bir festivalde değerlendiriliyor olması bir tasarımcının ulaşmak istediği en yüksek mertebelerden biri. Profesyonel hayatına devam eden bir tasarımcı WAF’ın varlığını ve anlayışını kanıksamıştır; tasarımlarına bunu dahil etmeye çalışacaktır.
Henüz kariyerinin başındaki tasarımcılarla tanışmak, her yıl Dünya’nın çeşitli yerlerinde yapılan projelerin ‘en’lerinin değerlendirildiğini onlara göstermek uzun vadede WAF’a katılımın daha da artmasını ve heyecanı hiçbir zaman kaybetmemesini sağlayacaktır.