ABD’de, 1900 yılında ortalama 4,6 kişinin barındığı ev büyüklüğü yaklaşık 65 m² iken bugün ortalama 2,4 kişi için yaklaşık 223 m² büyüklüğünde yapılar mevcut. Yani daha büyük evler, daha az insan. Zamanla teknoloji geliştikçe; sadece yapıyı değil, aynı zamanda kablolama ve duvar tesisatlarını, mutfak dolaplarını, tuvaletleri, lavaboları, yalıtımları, çatıları ve hatta pencereleri 3D formatta basabileceğiz. Her şey tek seferde, hepsi bir günden daha kısa süre içinde olabilecek.
Zamanla teknoloji geliştikçe; sadece yapıyı değil, aynı zamanda kablolama ve duvar tesisatlarını, mutfak dolaplarını, tuvaletleri, lavaboları, yalıtımları, çatıları ve hatta pencereleri 3D formatta basabileceğiz. Her şey tek seferde, hepsi bir günden daha kısa bir süre içinde olabilecek. Tek kullanımlık konut döneminde, zaman içerisinde bir evden sıkıldıkça eskisini atıp yenisini basabiliriz. Temizliğe dahi gerek yok. Şüphesiz ki, tekrar basım teknolojisi geniş kitlelerce uygulanabilir bir yönteme dönüştüğünde, karmakarışık bir geçiş dönemi deneyimleyeceğiz. Kötü inşa edilmiş binaları ve yıllar yılı şehirlere hapsedilmiş evleri ortadan kaldırabileceğimiz gibi; klasik köşklerin yanında radikal tasarıma sahip bu evler, bir uyuşmazlığa neden olacak. Gayrimenkul değerleri hızlı bir dalgalanma yaşayacak.
Konut söz konusu olduğunda “kıtlık” ve arsa hisseleri terimleri pek bir anlam ifade etmeyecek. Ev ve apartman dairelerinin kiralık fiyatını düşürecek basılı evler olması, evlerin kiralanma ihtimalini oldukça düşürecek. 3D baskı ve otomasyon teknolojisi, bugünkü inşaat işçilerinin %80’ini 2040’a kadar işsiz bırakacak ve inşaat süresini %80 oranında düşürecek. Ev, apartman dairesi veya ofis tanımımız, bu yeni teknolojiyle tamamen değişecek.
ABD’de, 1900 yılında ortalama 4,6 kişinin barındığı ev büyüklüğü yaklaşık 65 m2 iken bugün ortalama 2,4 kişi için yaklaşık 223 m2 büyüklüğünde yapılar mevcut. Yani daha büyük evler, daha az insan. “Küçük ev hareketi”, çevre dostu göçebe yaşam tarzının çizgisini oluştururken, bu akım toplumun yalnızca ufak bir kısmı tarafından benimsendi.
2014 yılında Çin merkezli Winsun firması, yaklaşık 5.000 Amerikan Doları karşılığında, tek bir günde 10 mütevazı çapta ev inşa ettiklerini açıkladıktan sonra, ilk 3D baskı evlerinin hayata geçtiğini görmüş olduk. O zamandan bu yana, hızlı dağıtım ve serbest form yapımının kapılarını aralayan “yazıcılar”ın geliştirilmesi üzerine yoğun bir vurgu yapıldı. Mimari açıdan bakıldığında; 3D baskı, mimarların maliyet nedenleriyle tasarımlarının kalitesini düşürmelerini engelleyebilir. Sonuç olarak, tasarımlarını bir yükleniciye teslim edebilecek ve bu yükleniciler 3D yazıcı ve endüstriyel robot kullanarak kurulumu sağlayacak. Bu teknoloji, artık düz duvarlara ihtiyaç duymayacağımız anlamına geliyor. Her duvar, sanatsal bir başyapıt olabilir.
