Shortlist
Yazgan Design Architecture
Begüm Yazgan [Kurucu Ortak] | izlenimler
WAF hakkında…
Bu yılki Dünya Mimarlık Festivali, 29 Kasım-1 Aralık 2023 tarihleri arasında Singapur’daki Marina Bay Sands’te gerçekleşti. Dünyanın en büyük uluslararası ödül programlarından biri olan WAF Ödülleri etkinliğinde ziyaretçiler, anahtar konuşmaları, mimari sunumları ve sektördeki önde gelen sesleri dinlediler ve önemli tartışmalara katıldılar.
Bu yılki festival, mimarlığın değişim için nasıl bir katalizör olabileceğini sorguladı. Tasarım aracılığıyla insanların topluluk, fikir, deneyim ve mekân ile çoklu ve çeşitli etkileşimler girmesi ve bu yol ile kişisel ve kolektif tatmin bulma fırsatlarını keşfetmesinin nasıl mümkün olabileceği üzerine konuşmalar yapıldı.
Mimari sunumların yanı sıra, üç günlük etkinlik süresince, bugün tasarımın karşılaştığı ve çözmesi beklenen sorunlarla ilgili olarak iki sahnede sunum yapan 75 konuşmacı yer aldı.
Bu yılın WAF finalistleri, her yıl olduğu gibi dünya çapındaki büyük mimarları içermekteydi. WAF jüri oturumlarında birçok küçük pratiğin de büyük isimlere karşı sahnede yer aldığı, canlı bir şekilde rekabet ettiği bir etkinlik oldu. Bu yılın kısa listesi, 33 kategorideki en iyi yeni tamamlanan binaları, peyzaj tasarımlarını ve ilham verici gelecek projeleri içermekteydi. Kısa liste 800’den fazla başvuru arasından seçildi ve 333 farklı pratiğin 495 projesini oluşturdu.
öne çıkanlar…
WAF 2023, “Katalizör” teması ile tüm katılımcıları, mimarinin ve tasarımın nasıl olumlu değişim katalizörleri olabileceğini düşünmeye davet etti. Mimarinin, inşa edilmiş çevre ile etkileşimi mümkün kılması, hızlandırması ve teşvik etmesi sebebiyle katalizör teması mimari ile ilişkili olarak sorgulandı.
Bir katalizör, değişimi tetikleyen bir etmendir. Kimyasal bir reaksiyonu daha hızlı gerçekleştirme sürecinden gelen bir eylemi başlatan şeydir. Jüri oturumları finalistlere, günümüzde mimari ve tasarımı düşündüğümüzde dünyada mevcut olan toplumsal ve çevresel olgulara karşı nasıl faydalı değişiklikler yapabileceğimizi düşünme imkânı verdi. Oturumlar bir anlamda mimarlara iklim krizi, pandemiler ve savaşın olduğu bir dünyada yaşamak için, daha iyi bir geleceğe doğru beraber çalışma çağrısında bulundu.
hazırlık…
WAF’ta her finalist 8 dakikalık sunum yapıyor. Sunumlarda bu 8 dakikaya riayet edilmesi kesinlikle gerekiyor. Her günün sonunda kategorilerin kazananları açıklanıyor. Açıklanan kategoriler tamamlanmış ve gelecek projeleri içeriyor. Inside adlı üçüncü bir grup ise iç mekân tasarım projelerini içeriyor ve Inside World Festival of Interiors, WAF ile eşzamanlı olarak gerçekleşiyor.
Etkinliğin son gününde, tüm kategorilerdeki tüm kazananlar arasından dört genel kazanan duyuruluyor. Yılın Yapısı, Yılın Gelecek Projesi, Yılın İç Mekanı ve Yılın Peyzajı. Genel kazananlar, Marina Bay Sands’de yapılan gala yemeğinde duyuruluyor.
Detaylı bilgi: