Peyzaj çok geniş ve derin bir konu. Büyüklükle ilgili insanın içinde var olabildiği ışığı, havayı, florayı, faunayı,
mevsimleri, rüzgarı, ısıyı algılayabildiği, onunla bütünleşebildiği yer demek; yani her şeyden önce bir ölçek konusu.
peyzaj
Peyzaj çok geniş ve derin bir konu. Büyüklükle ilgili insanın içinde var olabildiği ışığı, havayı, florayı, faunayı, mevsimleri, rüzgarı, ısıyı algılayabildiği, onunla bütünleşebildiği yer demek; yani her şeyden önce bir ölçek konusu. Peyzaj aynı zamanda muazzam bir sinematografiyi içinde barındırıyor. Yaşamsal bir algıyı duyumsama hali de peyzaj kavramının odağında duruyor
Peyzaj bir mikrokozmos halidir. Dolayısıyla bu mikrokozmosun tüm kuralları mimari kurgu ile başlar, tartışılır, kurulur. Kent ve peyzajı tartışırken de durum bence çok farklı değil. Kenti kent yapan yaşanmışlıkları var eden mimari programlar ve bunların ardışıklığı… Bu nedenle kentsel tasarımı kesinlikle peyzajın bir konusu olarak algılayamıyorum. Nedensiz boşluğa çizim yapmak, olsa olsa bir grafik eylemden ibaret. Bu nedenle kentsel tasarım her nedense peyzajlaşamıyor. Peyzaj bütünleşmiş bir duyumsamanın adı. Sadece ideal bir ortamda mimari alan peyzaja dönüşür. O zaman peyzaj mümkün olur.
İçinde olduğum işlerden Özen Evi, Zorlu Center, Erol Evi iyi bir bütünleşme örneği diye düşünüyorum. Dünyadan yeni proje olarak Renzo Piano Building Workshop’un tasarladığı “Stavros Niarchos Foundation Cultural Center” diyebiliriz.