MIPIM September Edition 2021 | izlenimler

Mehmet Kalyoncu, Faisal Butt, Vincent Aurez

Çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak dilek olarak kalmamalı, eylem de içermeli. Bunun için çok fazla vaktimiz yok. Havaalanları, büyük altyapı projeleri gibi büyük etkiler yaratabileceğimiz alanlara odaklanmalıyız. İstanbul Havalimanı’nı yaparken buna odaklandık. Bu da ancak gelişmiş teknolojik altyapı ile mümkün. Bunların hepsi bu havaalanında mevcut. Etki yaratmak için büyüyen sektörlere de odaklanmalıyız. Çünkü büyüyen sektörler, sosyal ve ekonomik faydanın yanı sıra çevresel etkileri de beraberinde getiriyor. Havacılık sektörü, diğerleri arasında en fazla büyüyen ulaşım şekli. İstanbul havalimanının çevresel etkisini azaltmamız bizim için çok önemliydi. Bunu akıllı kararlar alarak başardığımızı düşünüyorum. İlk olarak, tasarım ve masterplan üzerine kararlar aldık. Yeni havalimanı denizin kenarına konumlandı. Uçaklar geldiğinde karbonlarını denize bırakıyor. Sonuç olarak, yeni havalimanından sonra sadece havalimanının yeri kararı ile İstanbul’un hava kalitesi düzeldi. Bu tür küçük kararlar büyük etki yaratıyor.

İnşaat sürecinde de dikkatli davrandık. Tasarlarken tüm uygulamaların sorunsuz çalışması bizim için önemliydi. Her şeyi verilerle ölçtük ve bu veriler nerede bir anormallik olduğunu görmemizi sağladı. Bunu gördüğümüzde hemen harekete geçiyoruz ve sistemlerimizi tekrar verimli hale getiriyoruz. Big Data platformunda çalışan bu algoritmalar, kestirimci bakım yapmamızı sağlıyor. Bu da asansörlerde, yürüyen merdivenlerde kullanılıyor. Havacılık sektörü için radikal bir uygulama olan biojet’i uçaklarda kullanıyoruz. Yakıt yüklemesi için elektrikli araçlar kullanıyoruz. Havalimanında tüketilen elektriğin Türkiye’deki bazı şehirlere neredeyse eşdeğer olması nedeniyle havalimanına güneş panelleri yerleştirmeye başlayacağız. Son olarak, akademisyenlere ve girişimcilere fikirlerini, prototiplerini ekosistemimizde uygulayabilmeleri ve açık bir inovasyon platformu oluşturabilmeleri için havalimanını açmak istiyoruz.

Mehmet KALYONCU
Chairman, GYODER THE ASSOCIATION OF REAL ESTATE

Dijital inovasyon ve sürdürülebilirlik arasında doğrudan bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Ölçemediğiniz bir şeyi yönetmeyeceğinize inanıyoruz. Binanızın sürdürülebilirlik etkisini ölçebilmek için projenize bazı gelişmiş dijital teknolojileri uygulamanız gerekir. Örneğin, İngiltere’de yatırım yaptığımız bir start-up bina yönetim sistemlerine, binalarındaki IoT sensörlerine ve diğer çeşitli sistemlere bağlanarak gayrimenkul sahiplerinin binalarının enerji kullanımının çevresel etkisini ölçmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca binanızın nasıl yönetildiğine ve ne kadar verimli olduğuna dair içgörüler getirebilmek için yapay zekayı kullanıyorlar. Bu içgörüler, yapının karbon etkisini azaltmak ve enerji kullanımını azaltmak için bina sahibine eyleme geçirilebilir öneriler sunuyor. Bunun gibi şirketlerin sadece birkaç gayrimenkul portföyünün ötesine geçip büyüyeceğini umuyoruz ve bence bu, izlenmesi gereken ilginç bir süreç. Çünkü zaman daralıyor. Her geçen gün, attığımız adımları hızlandırmamız gerekiyor. Bu tür teknolojileri geniş ölçekte dağıtmadan bunu yapamazsınız. Ayrıca Qflow adı verilen başka bir start-up’a da yatırım yaptık. İnşaat sırasında şantiyeye gelen malzemeleri ve şantiyede ortaya çıkan atıkları özel olarak ölçüyorlar. Yapay zeka ve veri toplama yoluyla, farklı noktalarda malzemelerin girdiği ve çıkan atıkları tespit ederek inşaat projelerinin çevresel risklerini azaltmalarına yardımcı oluyorlar.

Faisal BUTT
Founder & CEO, PI LABS

Yeni arazi açmaksızın, var olan arazilerde konut projeleri ve ofis geliştirme konusunda uzmanız. Tarım alanları gibi yeni arazileri şehirleşmesinin önüne geçiyoruz. Bu iddialı bir iş ve çok fazla yenilik gerektiriyor. Çünkü bu arazileri belirlemek güç. Asıl işimiz bu. İlk olarak, diğer yatırımcıların belirlemediği toprakları belirlemek için veri tabanları topluyoruz ve yeni düşünceler, yeni modeller geliştiriyoruz. Örneğin, Paris’ten 10 km uzakta birkaç yıldır boş duran binalar var. Bu binaları koşulsuz satın alıp daha sonra bu binayı örneğin ofisten konut haline getiriyoruz. İkincisi, varlık yönetimi ekibimiz binayı kısa, orta ve uzun vadede dönüştürmek için özel bir bütçe hazırlıyor. Bu bütçe sayesinde yatırım yapacağınız tüm büyük şirketlerle çalışabiliyor ve onlara beş yıl içinde yatırım yapabiliyoruz.

Vincent AUREZ
Director Innovation, Sustainable Development and Communication, NOVAXIA

KONSEPT PROJELER®
media partner of MIPIM 2021